Till salu Sålda Kommande Områden Bevakning Sälja Köpa Om oss Kontakt

Köpa fritidshus i Sälen

Vill du hitta en alldeles egen plats i Sälen? Vi på Sälenmäklaren har lång erfarenhet av att förmedla bostäder och hjälper dig gärna om du går i köptankar.

Vi är experter på fritidsbostäder och är vana att hantera bostadsaffärer på distans. Det gör att vi vet vad som är viktigt för dig som köpare att tänka på. Här hittar du information om de olika delarna i en köpprocess och får svar på vanliga frågor.

Intresseanmälan

Kontakta oss för att göra en intresseanmälan och berätta mer om vilken typ av bostad som du är intresserad av. Anmäl dig till vårt kundregister så får du bevakning på bostäder som kan passa dina önskemål.

Visningar

Vi ordnar gärna privatvisningar och tillhandahåller visningar sju dagar i veckan. Vid uthyrning avpassar vi oss till bytesdagarna.

Budgivning

När det är dags för budgivning har vi kontinuerlig kontakt med intresserade spekulanter och fastighetsmäklaren är skyldig att framföra samtliga bud till säljaren. Det finns ingen lag som reglerar hur en budgivning ska gå till utan det är säljaren som bestämmer om, hur och till vem denne säljer.

Om du vill delta i budgivningen bör du ha finansieringen klar innan.

Undersökningsplikt och besiktning

Du som köpare har en långtgående undersökningsplikt och därför rekommenderar vi dig alltid att göra en besiktning av bostaden. Oftast genomför man besiktningen efter att man har kommit överens med säljaren om pris och tillträde. Det är vanligt att man då skriver in en så kallad besiktningsklausul i köpekontraktet.

Du hittar värdefull information om undersökningsplikt och besiktning hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI.)
Köparens undersökningsplikt – FMI
https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/marknadsforing-och-visning/koparens-undersokningsplikt/

Avtalsskrivning

När budgivningen är klar och köpare och säljare har kommit överens, så upprättas köpehandlingarna. Din mäklare kommer i god tid innan avtalet undertecknas informera dig om innebörden. Tveka inte att rådfråga din mäklare om det är något du funderar på.

Om köpare och säljare inte har möjlighet att träffas på plats för avtalsskrivning så hanterar vi detta på distans och bostadsaffären blir bindande först när avtalen är undertecknade av samtliga parter samt utgivet.

Innan avtalen undertecknas görs en obligatorisk ID-kontroll.

Handpenning

Fastighetsmäklaren ska verka för att köparen betalar en handpenning (oftast 10% av köpeskillingen) som deponeras på ett särskilt klientmedelskonto.

Tillträde

Om köpare och säljare inte har möjlighet att träffas på plats för tillträdet så hanterar vi detta på distans med hjälp av fullmakter och kontakter med parternas banker.

Innan tillträdet meddelar vi ägarbytet till exempelvis elnätsbolag, snöröjning, Malung-Sälens kommun, samfälligheter, uthyrningsföretag, föreningar och sotare etc.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om bostadsköp. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss med dina funderingar.

Kan jag komma på visning trots att bostaden hyrs ut?
Svar: Ja, det är inga problem, vi bokar in visningar på bytesdagar.

Jag hade det högsta budet men fick ändå inte köpa bostaden, vad beror det på?
Svar: Det är säljaren, och inte mäklaren, som bestämmer till vem man vill sälja och till vilket pris. Du hittar mer information om detta hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI.)
Budgivning – FMI
https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/budgivning/

Kan man skriva avtal på distans?
Svar: Ja, vi har lång erfarenhet av att hantera avtalsskrivning på distans.

Kan man ordna tillträdet på distans?
Svar: Ja, det går att ordna med hjälp av fullmakter, vi har också kontakt med både säljarens och köparens respektive banker.

Kan man få hjälp med besiktning?
Svar: Ja, vi förmedlar gärna kontakt till olika företag som erbjuder besiktningar, energideklarationer och hantverkshjälp.

Mer information

Om du vill veta mer om bostadsförsäljning hittar du bra information hos den statliga myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

Vad gäller vid förmedling – FMI
https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/

Budgivning – FMI
https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/budgivning/

Frågor och svar – FMI
https://fmi.se/fragor-och-svar/